Betöltés...
Kiemelt információs blokk

Gyermeknapi Nagy Filmes Nap 

Mi minden kell egy filmhez? Kell történet, szereplők, helyszínek, díszlet és jelmez, zene, kell stáb és egyebek. Kreativitásban és játékban tehát nem lesz hiány, ha elindul a Nagy Filmes Nap. A programok a filmforgatás jegyében zajlanak. Olyan komplex foglalkozássort élhetnek végig interaktívan a gyerekek és igény szerint a szülők is, melyet végül egy, a vendégek közreműködésével készülő videó koronáz meg. Forgat a BluePixel Kommunikációs és Produkciós Iroda stábja. Fellépő Vihula Mihajlo gitárművész-zeneszerző. A gyermeki kreativitás címmel egész nap szülők beszélgethetnek Gojána Zsuzsa pszichológussal.

 

 

A híres "edelényi festő", Lieb Ferenc 1769-ben kapott megbízást az épület keleti szárnya emeleti teremsorának kifestésére. A 18. századi világi falképfestészet olyan sajátos hangvételű remekműveit hozta létre a kastélyban, amely magával ragadja a mai szemlélőt, és észrevétlenül visszaröpíti a 240 évvel ezelőtti világba. A falképek rokokó figurális képei olyan elevenek, hogy az ábrázolt szereplőik szinte megérintenek. A hintázó hölgy suhogó rózsaszín ruhájával arcunkat söpri. Ha csöndben figyelünk, hallhatjuk az egymásnak szerelmet valló főúri pár suttogó szavait...

E falfestések a kastély legértékesebb részét képezik. Később, a 18–19. század fordulója körül egy jelenleg ismeretlen mester a fentiektől különálló szobát virágmintás, dekoratív festéssel díszített. Ez a helyiség a kastély díszterme mellett, a nyugati oldalon található. A 18. századi főnemesek társaságában puttók és mitológiai alakok, szimbolikus szereplők – évszakok, földrészek – sokasága ejti rabul a szemlélőt. Az edelényi kastély falfiguráinak rokonait a monoki Andrássy-kastélyban találjuk, amelyek szintén Lieb Ferenc alkotásai. Az "edelényi festő" személyének beazonosítása Jávor Anna kutatómunkájának köszönhető.