Betöltés...
Kiemelt információs blokk

Gyermeknapi Nagy Filmes Nap 

Mi minden kell egy filmhez? Kell történet, szereplők, helyszínek, díszlet és jelmez, zene, kell stáb és egyebek. Kreativitásban és játékban tehát nem lesz hiány, ha elindul a Nagy Filmes Nap. A programok a filmforgatás jegyében zajlanak. Olyan komplex foglalkozássort élhetnek végig interaktívan a gyerekek és igény szerint a szülők is, melyet végül egy, a vendégek közreműködésével készülő videó koronáz meg. Forgat a BluePixel Kommunikációs és Produkciós Iroda stábja. Fellépő Vihula Mihajlo gitárművész-zeneszerző. A gyermeki kreativitás címmel egész nap szülők beszélgethetnek Gojána Zsuzsa pszichológussal.

 

 

Az egykori étkezőhelyiség falait nagyrészt rokokó zsánerjelenetek díszítik, de megcsodálhatjuk Vénuszt, a szerelem istennőjét is hattyúk vontatta hintaján.

Minden falon helyet kapott egy-egy, külön kis képmezőben megfestett, dragonyosokat és huszárokat ábrázoló, az osztrák örökösödési háború (1740–48) első éveinek viseletét mutató csatakép. Ezen kívül a korabeli társasági élet egy-egy pillanata elevenedik meg a falakon, köztük egy széles körben elterjedt, korabeli ábrázolás: a hintázó nő alakja. A mai látogatók az Edelényi kastélysziget logójában is ezt ismerhetik fel.

A 18. században ezt a jelenetet sokszor megfestették és metszeteken széles körben terjesztették. Legismertebb feldolgozása Jean-Honoré Fragonard (1732–1806) francia festő „A hinta” című műve 1767-ből (London, Wallace Collection). A témát emellett a legjelesebb francia rokokó festő, Jean-Antoine Watteau (1684–1721) már korábban, 1712 körül feldolgozta „A hinta” című, kevésbé ismert művében (Helsinki, Sinebrychoffin taide-museo).

A zsánerjelenetek mellett a mennyezetet puttók díszítik, akiket emblémaszerű kompozíciókban festett meg a felvidéki vándorfestő.