Betöltés...
Kiemelt információs blokk

Gyermeknapi Nagy Filmes Nap 

Mi minden kell egy filmhez? Kell történet, szereplők, helyszínek, díszlet és jelmez, zene, kell stáb és egyebek. Kreativitásban és játékban tehát nem lesz hiány, ha elindul a Nagy Filmes Nap. A programok a filmforgatás jegyében zajlanak. Olyan komplex foglalkozássort élhetnek végig interaktívan a gyerekek és igény szerint a szülők is, melyet végül egy, a vendégek közreműködésével készülő videó koronáz meg. Forgat a BluePixel Kommunikációs és Produkciós Iroda stábja. Fellépő Vihula Mihajlo gitárművész-zeneszerző. A gyermeki kreativitás címmel egész nap szülők beszélgethetnek Gojána Zsuzsa pszichológussal.

 

 

A díszterem – vagy ahogy a 18. századi Edelényben nevezték, a „nyári ebédlő palota” – volt a barokk kastélyok legfontosabb tere: a legreprezentatívabb helyiségnek szánták, a társasági élet központjának. Funkciójának megfelelően általában az épület mértani középpontjában helyezték el, ahogy ez Edelényben is történt. Méretei már önmagukban is sokatmondóak: magassága 9 méter, alapterülete pedig 183 négyzetméter.

Boltozatát – a 18. századi kastélyoknál ritkaságszámba menően – érdekes formákat mutató vakolatstukkó borítja, ami a 17. századi várak kora barokk termeit idézi. A kandallók feletti falmezőket eredetileg stukkóból készült fegyverdíszek díszítették, amire a hiányosan megmaradt lenyomatukból következtethetünk. A ma látható, korabeli fegyverkópiák az eredeti üzenetet közvetítik, és az építtető sikeres katonai karrierjére utalnak. A kőből épített kandallókat a Forgách-címer díszíti. Forgách Ferenc gróf az építtető L'Huillier báró veje volt, így nem meglepő, hogy címere előkelő helyre került.