Betöltés...
Térkép gyűjteményünk nyitvatartása
Felhívjuk kedves vendégeink figyelmét, hogy rendezvények miatt Térkép gyűjteményünk
 
2019. augusztus 23-án (pénteken) 17.00 óráig, míg
2019. augusztus 24-én (szombaton) 15.30 óráig látogatható.
 
Akik erre a gyűjteményre váltanának belépőjegyet, azok díjmentesen megtekinthetik Népszuper kiállításunkat! Jelezzük továbbá, hogy 2019. augusztus 30-án (pénteken) rendezvény miatt kastélyunk egész nap zárva tart! Nyitás 2019. augusztus 31. (szombat), délelőtt 10.00!  Megértésüket köszönjük!
 

A díszterem – vagy ahogy a 18. századi Edelényben nevezték, a „nyári ebédlő palota” – volt a barokk kastélyok legfontosabb tere: a legreprezentatívabb helyiségnek szánták, a társasági élet központjának. Funkciójának megfelelően általában az épület mértani középpontjában helyezték el, ahogy ez Edelényben is történt. Méretei már önmagukban is sokatmondóak: magassága 9 méter, alapterülete pedig 183 négyzetméter.

Boltozatát – a 18. századi kastélyoknál ritkaságszámba menően – érdekes formákat mutató vakolatstukkó borítja, ami a 17. századi várak kora barokk termeit idézi. A kandallók feletti falmezőket eredetileg stukkóból készült fegyverdíszek díszítették, amire a hiányosan megmaradt lenyomatukból következtethetünk. A ma látható, korabeli fegyverkópiák az eredeti üzenetet közvetítik, és az építtető sikeres katonai karrierjére utalnak. A kőből épített kandallókat a Forgách-címer díszíti. Forgách Ferenc gróf az építtető L'Huillier báró veje volt, így nem meglepő, hogy címere előkelő helyre került.