Betöltés...
Kiemelt információs blokk

Gyermeknapi Nagy Filmes Nap 

Mi minden kell egy filmhez? Kell történet, szereplők, helyszínek, díszlet és jelmez, zene, kell stáb és egyebek. Kreativitásban és játékban tehát nem lesz hiány, ha elindul a Nagy Filmes Nap. A programok a filmforgatás jegyében zajlanak. Olyan komplex foglalkozássort élhetnek végig interaktívan a gyerekek és igény szerint a szülők is, melyet végül egy, a vendégek közreműködésével készülő videó koronáz meg. Forgat a BluePixel Kommunikációs és Produkciós Iroda stábja. Fellépő Vihula Mihajlo gitárművész-zeneszerző. A gyermeki kreativitás címmel egész nap szülők beszélgethetnek Gojána Zsuzsa pszichológussal.

 

 

Az urasági hálóból a „grófné szobájába” jutunk. Ennek falain egy-egy jelenetet láthatunk Püramosz és Thiszbé történetéből. A mítoszt a híres ókori római szerző, Ovidius Átváltozások című művében olvashatjuk.

A két szerelmes házasságát szüleik ellenezték, de ők éjjelenként titokban találkoztak a város szélén, egy eperfa alatt. Egy alkalommal Thiszbé érkezett elsőnek a találkára, de megtámadta egy oroszlán. A lány szerencsésen elmenekült, viszont széttépett fátyla a helyszínen maradt. Mikor Püramosz megérkezett, azt hitte, hogy az oroszlán széttépte kedvesét, ezért kétségbeesésében öngyilkos lett. Mikor pedig Thiszbé holtan találta a fa alatt szerelmét, követte őt a halálba. És az eperfa attól fogva piros gyümölcsöt termett… A 17. században a történetből színpadi tragédiát is írtak, és nem kisebb szerző, mint maga Shakespeare is feldolgozta szatíraként a Szentivánéji álomban.

A terem mennyezetén egy barokk allegória kapott helyet: Pallasz Athéné mellett a sugaras napkorongot viselő Erény megkoronázza a Bölcsességet, felettük pedig Fama, a Hírnév trombitál. A grófné szobája a kastélykápolna oratóriumába nyílik.

A grófné szobájához egy kis kabinet is kapcsolódik, ami sok minden lehetett, de leginkább elvonulásra szolgált: használhatták öltözőszobaként, kávézó- vagy teázóhelyiségként, esetleg olvasószobaként. A 18. századi forrásokban ezt a kis helyiséget „kisded rejtekként” jelölték meg. Az ablakok fölött a fényt jelképező hattyúkat láthatjuk. A mennyezeten a kora-újkorban ismert négy kontinens jelképes ábrázolása kapott helyet: Ázsia a tevével, Afrika az elefánttal, Amerika a papagájjal, és Európa, amelynek falképe sajnos az idők során megsemmisült.