Edelényi Kastélysziget

Grafikus változat

Látogatói információk

Őszi - téli nyitva tartás: November 3. és  március 12. között keddtől vasárnapig 10.00 és 17.00 óra között. Hétfő: szünnap. A tárlatvezetések időpontjai: 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30. A kastély látogatása csak tárlatvezetéssel lehetséges, egyénileg nem látogatható. Csoportos bejelenkezés az alábbi e-mail címeken: beata.csore@forsterkozpont.hu   judit.bay@forsterkozpont.hu            Tel: 06-70 902-6856

 

Jegyárak:
Felnőtt: 1 600,- Ft
Kedvezményes (diák és nyugdíjas): 800,- Ft

Csoportos: 700,- Ft
Családi (2 felnőtt + minimum kettő 18 éven aluli gyermek): 3 200,- Ft
 

Visszakapja eredeti színvilágát az edelényi kastély homlokzata

Vissza a hírekhez
Megkezdődött az edelényi L'Huillier-Coburg kastély homlokzatát takaró állványzat bontása, így láthatóvá válik, hogy a kastély visszakapja eredeti, a 18. században használt barack, tört fehér és szürke színeit.

A korabeli ábrázolások és a restaurátori munkálatok során feltárt festékrétegek alapján szakértők döntöttek a homlokzat régi-új színeiről. Összhangban azzal a törekvéssel, hogy a kastély a lehető legteljesebb mértékben tükrözze a virágkor, vagyis a 18. század utolsó harmadának állapotát, a homlokzat barackszíne a tagozatokon tört fehérrel, az ablakok szemöldökdíszein szürkével egészült ki. A külső rekonstrukció során megújult és immár az eredeti pompájában látható az edelényi kastélyt építtető L’Huillier-család kifestett címere is, amelyet két kivont kardú, magyar ruhás vitéz tart a kastély északi homlokzatán.

Az európai uniós támogatással 2012 első felére megvalósuló beruházás során nemcsak az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb barokk kastélyépületét, de a csaknem öthektáros kastélyparkot – magát a kastélyszigetet – is megújítják. A főépület külső felújítása mellett restaurálják a termekben található, páratlan művészettörténeti értéket képviselő, rokokó falképeket is. A felújított helyiségek alkalmasak lesznek állandó és időszakos kiállítások, valamint rangos tudományos és kulturális rendezvények – többek között konferenciák és koncertek – megrendezésére is.

Az Edelényi Kastélysziget fontos kitörési pont lehet az Észak-magyarországi régió egyik leghátrányosabb helyzetű kistérsége számára, 2016-ra éves szinten már 100 ezer látogatót várnak Edelénybe. A nyitást követően a létesítmény a tervek szerint közvetlenül 20 környékbelinek ad majd munkát, és közvetve is hozzájárul a térség foglalkoztatási gondjainak enyhítéséhez.